Exit: Höger

Att tala med högerpopulister är att tala som högerpopulister

  • Tiina Rosenberg Stockholms Universitet
Keywords: högerpopulism, europa

Abstract

Denna essä handlar om demokratiska fri- och rättigheter i tider av högerpopulism och argumenterar för att hbtq-rättigheter i likhet med andra minoritetsrättigheter ytterst handlar om demokrati, något som varje ny generation får värva på nytt. I essän framhålls det att högerpopulismen inte är ”en åsikt som alla andra” utan ett uttalat och våldsamt hot mot minoriteters existens i våra samhällen. Det är en viktig distinktion. Där högerpopulismen härskar finns det inte utrymme för alla, i synnerhet inte för minoritetsgrupper som hbtq-personer och rasifierade. Europa, varje dag spottar vita människor efter oss på tunnelbanan. De tror på allvar att sittplatserna är deras födslorätt.

Europa, du verkar inte ha återhämtat dig från digerdöden. Europa, det är muslimerna. Det är muslimerna och judarna och romerna och afrikanerna. Och de som ser ut att vara muslimer och afrikaner, men inte är det. Och de som var judar, men gjorde allt för att dölja det. (Athena Farrokhzad, ”Brev till Europa” 2018)

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2019-03-27
How to Cite
Rosenberg, T. (2019). Exit: Höger: Att tala med högerpopulister är att tala som högerpopulister. Lambda Nordica, 23(3-4), 157-177. https://doi.org/10.34041/ln.v23.555